Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [12859]

Fråga:
Hej, jag håller på med modellflyg och har en fråga om laddningsbara batterier, ni/cd och ni/mh hur ser laddströmmen ut till sådana betterier, är den jämn (kontinuerlig likström) eller är den "hackad", likriktad växelström? berätta gärna så mycket ni vet om laddning av dylika "celler", vilken typ av ström som är den bästa?
/Andreas L, Uppsala

Svar:
Andreas! Så vitt vi kunnat utröna från diverse webb-sidor så används kontinuerlig likström för uppladdning av återuppladdningsbara batterier. Den ström och spänning man använder kan dock variera under laddningsförloppet, som då delas upp i olika steg.

Man kan t.ex. börja med att hålla strömmen genom det batteri som ska laddas upp konstant tills ett visst utspänningsvärde nåtts ("huvudladdning" i bilden nedan). Detta följs då av en period där spänningen hålls konstant men laddningsströmmen långsamt avtar till noll ("absorptionsladdning"). I det läget är batteriet fullt uppladdat. Man kan dock, om batteriet får sitta kvar i laddaren under lång tid, låta laddaren periodiskt anlägga låg spänning och låg ström ("pulsladdning") för att kompensera för den långsamma urladdning som sker även om batteriet inte kopplas till någon extern last. (Bilden, som är hämtad från www.coulombi.com, indikerar att ytterligare steg kan läggas till, beroende på batterityp.)

Konsumentverket har nyligen låtit utföra en detaljerad test av ett antal olika batteriladdares prestanda. Studien beskrivs i en artikel i tidskriften Råd&Rön (nummer 1, 2003), och själva undersökningsrapporten finns tillgänglig via länk 1 nedan. Jag rekommenderar dig att titta på den!

Mer allmän information om uppladdningsbara batterier och hur man bäst handhar dem finns under länk 2./Margareta H

Nyckelord: batteri [25];

1 http://www.radron.se/upload/testrapporter/testrapport_batteriladdare_1_03.pdf
2 http://www.kjell.com/?page=/kjellfakta/batterier/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.