Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [12812]

Fråga:
1. En fågel sitter på en högspäningsledning. Hur klarar han sig? 2.Hur fungerar Benjamims Franklinks åskdetektor?
/azra a, jänbrottsskola, göteborg

Svar:
Azra! Fråga 1 har vi nyligen svarat på, se svar till fråga 12758 nedan. Vad gäller din andra fråga, så finns det många olika beskrivningar av Franklins experiment med åska och åskledare. Enligt länk 1 nedan (på engelska, men med en trevlig möjlighet att själv experimentera!) var det så här det gick till:

Franklin hade en ide om att blixtar och åska hade att göra med att elektriska laddningar kunde byggas upp i moln och i luft. För att lära sig mer om detta flög han en drake för att se om han kunde "samla in" elektrisk laddning. Drakens snöre var fäst i en nyckel av järn, men Franklin höll inte i nyckeln direkt med sin egen hand, utan i ett annat snöre av silke - se bilden nedan.

Efter att ha provat med draken under en massa olika väderförhållanden, upptäckte Franklin att om vädret var litet småregnigt, så att snöret mellan draken och nyckeln blev fuktigt, kunde han se små gnistor som hoppade mellan nyckeln och hans andra hand eller andra föremål om han höll dessa nära nyckeln. Draken hade alltså samlat upp laddning, som sedan leddes ned mot jorden via snöret och i sin tur laddade upp nyckeln.

Franklin insåg själv att det inte var någon bra ide att flyga draken under ett åskväder - han visste att blixtnedslag kunde döda både människor och djur, och sätta eld på hus. Med hjälp av vad han lärt sig från drakexperimentet utvecklade han vad vi kallar åskledare för att kunna skydda speciellt höga byggnader från att skadas vid åsknedslag. Du kan läsa mer om åskledare i svaret till fråga 789.

Fundera vidare: Även om det var "åska i luften" kunde Franklin inte se några gnistor från nyckeln om snöret mellan draken och nyckeln var torrt. Experimentet fungerade inte heller när silkessnöret mellan nyckeln och handen var fuktigt, eller om han istället för en metallnyckel knöt fast draken i en träbit. Kan du lista ut varför?/Margareta H

Se även fråga 12758 och fråga 789

Nyckelord: blixt [18];

1 http://www.pbs.org/benfranklin/shocking/index.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.