Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [12736]

Fråga:
Hej! Jag undrar vilka planeter som har årstider mer än jorden och vad det beror på att de har årstider!
/Carin B, Jonstorp, Höganäs

Svar:
Carin! En förutsättning för att en planet ska kunna ha årstider är att dess rotationsaxel inte är vinkelrät mot den bana planeten har kring solen. Detta gör, att både dagens längd och solhöjden varierar när allteftersom planeten går runt solen. Dessutom bör rotationen kring den egna axeln inte vara för långsam (i förhållande till den tid det tar för ett varv kring solen), och planeten bör ha en atmosfär som kan värmas upp av solstrålningen. I jordens fall är alla dessa villkor uppfyllda - jordaxelns vinkeln mot omloppsbanan är drygt 20 grader, jorden snurrar ett varv runt sin egen axel på 1 dygn i jämförelse med 365 dygn för att gå runt solen, och vi har en atmosfär.

Hur ser det då ut för de andra planeterna i vårt solsystem? Tja, egentligen är det bara meningsfullt att tala om årstider för planeter som liknar jorden. De fyra stora gasplaneterna (Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus) är så radikalt annorlunda, att begreppet "årstider" känns meningslöst. Bland de andra planeterna har Merkurius ingen atmosfär, och Venus roterar för långsamt.

Kvarstår alltså bara Mars, som har ungefär lika långt dygn och samma lutning på sin rotationsaxel som jorden. På Mars är det dock mycket kallare och mycket torrare än här, och luften är hundra gånger tunnare.

Läs mer om Mars i Nationalencyklopedin , och kolla gärna den utmärkta webbsajten The Nine Planets som ger en massa intressanta fakta om vårt solsystem!
/Margareta H

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.