Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [12728]

Fråga:
Hej!

Min fråga är, hur sprids ljus? Svara så fort du kan för jag har väldigt ont om tid.
/Olle S, Västbergaskolan, Hägersten

Svar:
Hej Olle! Fysiker använder ordet "spridning" för att beskriva vad som händer när vågor eller partiklar kolliderar med en annan partikel. Det är rätt naturligt att tänka sig att den inkommande vågen eller partikeln lämnar kollisionen i en annan riktning än den hade innan. Den kan också ändra sin energi.

Hur olika riktning den spridda vågen eller partikeln har, och hur mycket dess energi ändras, beror bl.a. på förhållandet mellan den infallande vågens våglängd och storleken på den partikel den kolliderar med. (Här måste man veta att även partiklar kan anses ha en viss våglängd - den kallas de Broglie-våglängden.)

Om vi koncentrerar oss på ljus, så kan det beskrivas som en sorts elektromagnetisk våg (radiovågor och mikrovågor är också elektromagnetiska vågor) som breder ut sig från en ljuskälla. När ljuset träffar på t.ex. vattendroppar i moln eller luftmolekyler kommer det att kollidera med dessa - det sprids. Hur mycket det sprids beror på vilken våglängd ljuset har (våglängden motsvarar färgen) och hur stora partiklarna är mot vilka ljuset sprids.

Det är precis sådana spridningsfenomen som gör att himlen ser blå ut och molnen vita. Mer information hittar du här i Frågelådan (se svaren till frågorna länkade nedan) och i Nationalencyklopedin (slå på "spridning", artikeln är dock ganska teoretisk).
/Margareta H

Se även fråga 179 och fråga 1761

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.