Visa fråga/svar

 

Värme [12727]

Fråga:
Vi är tre stycken som jobbar med ett fysik project och vårt problem är att konstruera en låda med två skorstenar och sätta ett ljus under varje skorsten. Efter ett tag börjar ena ljuset att fladdra medan det andra ljuset lyser stärkare. Vår teori är att det ena ljuset är värmare än det fladdrande ljuset, vilket leder till att luften som värms upp går ut genom skorstenen över det stärkare ljuset och kall luft sugs in genom den andra skorstenen och rätt på ljuset vilket får det att fladdra. Vi skulle bara vilja kolla med er om denna teorin verkar stämma. Som bevis för den har vi att om vi håller händerna ovanför skorstenarna så känner man att varm luft kommer från ena medan den andra är betydligt svalare.

Vi undrar också ifall ni har något tips för att mäta luftdraget vid ena skorstenen. Vi skulle nämligen vilja undersöka hur olika längder på skorstenarna påverkar draget men eftersom det är ett så litet drag har vi inte kommit på ett bra sätt att göra det på.
/Therése A, Borgarskolan, Löddeköpinge

Svar:
Therése! Jättekul att få en fråga från experimentglada gymnasister! Det är inte helt lätt att svara på din fråga eftersom jag inte har experimentuppställningen framför mig. Jag utgår ändå från att "skorstenarna" är lika stora och höga, och att de är placerade "symmetriskt" på lådans ovansida.

Den förklaring ni kommit fram till verkar rimlig, särskilt med tanke på att ni "mätt" lufttemperaturen ovanför skorstenarna med era händer. För att bli helt säkra på er slutsats skulle ni dock kunna göra några till mätningar. Ni nämner själva luftdraget - mer om det nedan. Ni kunde också försöka mäta lufttemperaturen på olika ställen i uppställningen med en termometer. Först och främst ovanför skorstenarna, för att bekräfta "handmätningen", men kanske också på olika ställen inuti lådan och skorstenarna.

Om de är av papp eller papper borde det gå lätt om ni har en lång termometer tillhands - gör helt enkelt några små hål där ni vill mäta, så termometern kan stickas in (tejpa för för all hål som inte används så att luftcirkulationen inte påverkas). På så sätt kan ni undersöka hur lufttemperaturen varierar.

Ett sätt att mäta luftdraget skulle kunna vara att använda sig av en remsa av lätt, men ändå ganska styvt papper. Gör en liten "flagga" av remsan och fäster detta löst kring en "flaggstång" av t.ex ståltråd. Håll denna ovanför skorstenarna - man borde kunna se om flaggan pekar uppåt (luft strömmar ut) eller nedåt (luft sugs in).

Er ide att titta på effekten av skorstenarnas längd är mycket bra. Om det är möjligt skulle ni kanske också kunna se vad som händer om en skorsten görs smalare än den andra (men med samma längd). Både längd och diameter har nämligen inflytande på något som kallas konduktans - alltså ledningsfömåga. Pröva också att byta plats på ljusen - blir resultatet detsamma? Vad händer om ljusen är olika stora - blir effekten starkare då?

Har ni funderat över varför det fladdrande ljuset verkar lysa svagare än det andra - egentligen borde det ju ha tillgång till lika mycket, eller kanske till och med mer, syre än det andra eftersom det sitter "i drag" enligt er förklaring. Hur inverkar temperaturen och luftdraget på ljusets möjlighet att brinna?
/Margareta H

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.