Visa fråga/svar

 

Blandat [12655]

Fråga:
Hur fungerar kemiska solskyddfaktorer? Varför är en laser vanligtvis röd? Man säger att rött ljus "syns mer" än andra färger och att man därför ofta har rött som varningsfärg osv. Varför är det så med tanke på att det röda ljuset har mindre energi än t.ex. det blå? Om man tittar på en lampa en liten stund och sedan tittar bort åt ett annat håll, har man kvar en bild av lampan en stund. Varför? Hur kan enkelt förklara ett hologram?
/Helena S, Kullaviksskolan, Kullavik

Svar:
Helena! Det var en massa frågor...

Solskyddskräm fungerar så att den absorberar (tar bort) den ultravioletta (UV) strålningen. Det är UV-strålningen som orsakar solbränna. Om du har en solskyddsfaktor 10 påverkas du 1/10 så mycket av UV-ljuset. Man lika gärna kan hålla sig i skuggan 9/10 av tiden .

De första lasrarna var röda, men i dag finns lasrar med alla färger.

Rött ljus har lättare att tränga igenom dis och dimma. Därför är det bra för varningsljus. Polisen använder emellertid blått ljus och det sägs bero på att Gestapo använde rött så den vanliga polisen i Tyskland fick ta blått ljus. Det blev sedan europeisk standard, se länk 1.

Efterbilden man ser beror på att de ljuskänsliga cellerna har blivit tillfälligt "överlastade". Om ljuskällan inte var för stark kommer synen tillbaka. Undvik att titta på mycket starka ljuskällor som solen eller en svetslåga. Dessa kan ge permanenta synskador!

Nej, det är inte lätt att förklara hur ett hologram fungerar. Enklast kan man säga att man i ett hologram fotograferar ett interferensmönster. Detta mönster bildas mellan det ljus som kommer från objektet som fotograferas och ett referensljus. Båda dessa ljustrålar skapas med hjälp av en laser. Läs om holografi i hologram , holografi och holografi .
/Peter E

Nyckelord: UV-ljus [13];

1 https://www.youtube.com/watch?v=WQXYWCMFHoM

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.