Visa fråga/svar

 

Värme [12579]

Fråga:
Om en mäniska utför ett arbete så omvandlas vår energi till många olika former bland annat så blir stora delar av vår energi omvandlad till värmestrålning och ljudvågor. Min fråga är då om man istället tänker att vi utför samma arbete i vakum så kan ju inte det bildas ljudvåger och värmestrålningen har väl svårare att "försvinna" då det inte finns något som kan absorbera den. Det borde väl leda till att vi inte förbruka lika mycket energi? Behöver vi i kalla länder där det krävs mer energi för att håla oss varma äta mer?
/Gustaf H, Polhemskolan, Lomma

Svar:
Nja, du har nog missuppfattat det lite . Genom födan tar vi in energi (kemisk). Denna kan kroppen omvandla till mekanisk energi så musklerna kan arbeta. Den utvecklade mekaniska energin (med undantag av den del som utför ett arbete utanför kroppen) blir till värme. Denna värme måste vi göra av med för att hålla en konstant kroppstemperatur. Detta gör vi framför allt genom strålning (värmestrålning, infrarött), luftens konvektion och svettning. Energin i ljudvågor är nog försumbar utom för de allra pratsammaste .

I vakuum måste vi ha rymddräkt (se länk 1 nedan), och det är korrekt att det blir lite svårare att hålla temperaturen. Inte för att värmestrålningen hindras (elektromagnetisk strålning fortplantas bra i vakuum), men för att svettningen inte kan föra bort värmen. I en rymddräkt finns därför ett sorts kylskåpsanläggning (lådan på ryggen som även innehåller syreförrådet) som hjälper till att föra bort värmen.

Om det är kallt kan vi få en nettoavkylning - inte för att utstrålningen ökar utan för att värmetransporten utifrån minskar vilket rubbar balansen. Detta får vi kompensera precis som du säger med att äta mer.
/Peter E

Se även fråga 10100 och fråga 11980

Nyckelord: metabolism [3]; rymddräkt [5];

1 http://www.sln.org/pieces/hiley/history.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.