Visa fråga/svar

 

Blandat [12392]

Fråga:
Om jag säger att astronauterna har ljugit om allt. Jorden är inte rund utan platt. Allt är fejkat. Ge så många som möjligt, bevis, hur vet vi att det inte är så! Ge så många som möjligt!!! Om månen är platt, allt är lögn! Ge massor av bevis och bevisa det för mig! Vi har en uppgift i skolan som vi ska förklara hur det är så om allt är fejkat. De har hittat på allt! Svara så fort som möjligt! //tack
/Oskar N, kinnarpsskolan, Falköping

Svar:
Det går inte att bevisa någonting... Månen kan vara en grön ost . Det är emellertid inte sannolikt - det finns allför många tillförlitliga observationer att månen är klotformig (nästan) och består mest av sten och metaller. Vetenskapen säger aldrig: detta är och förblir alltid sant. Man säger i stället: grundat på de observationer som hittills gjorts så är den bästa förklaringen... Det kan alltid i framtiden komma upp en bättre teori. Den bästa teorin är den enklaste förklaringen till alla gjorda observationer.

Vad som är klart ovetenskapligt är att komma upp med en ny teori som är i uppenbar strid med tillförlitliga observationer eller som är mycket krångligare än den etablerade. Detta förekommer ibland i vetenskapliga sammanhang men oftare i journalistiska. Vissa journalister tycks ha gjort det till en affärsidé att komma upp med befängda förklaringar. Men nu kom vi visst lite ifrån ämnet.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.