Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [12327]

Fråga:
När man tänder en tändsticka ser man i spektrometern en klart lysande orange linje (förutom det kont. spektrat), någonstans vid 580-600nm. Vilket ämne ger upphov till detta?

Vilket ämne ger upphov till absorptionslinjen i vissa lampor, företrädelservis lampor på tågstationer och gatlampor, ungefär vid samma våglängd som ovan.
/mattias d, Nahum, Hbg

Svar:
Den starka gula spektrallinjen som syns just i det ögonblick då en tändsticka flammar upp är antagligen natrium. Vi grundar denna gissning bara på ett experiment vi utförde. Linjen ligger exakt där Na-linjen (den gula ca 589 nm - egentligen två linjer) ligger.

När det gäller absorptionslinjen i Na, så handlar det alltså om ett fenomen som kallas för självabsorption. Detta inträffar i urladdningar och i stjärnspektra. Det krävs ett tjockt "plasma". Fotonerna som emitteras i den inre delen absorberas i den yttre delen av plasmat. Absorptionen kan bli så stark att spektrallinjen får en (svart) dipp i mitten.

I gatlyktor med gulaktigt sken är det natrium som lyser. Det emitteras i stort sett bara en (egentligen två) våglängd, ca 590 nm. Under gatlyktans sken ser därför allting utom gula saker grå ut.

Tack Elisabeth för experiment och info!
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.