Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [12326]

Fråga:
Hej! Angående absorptionslinjer ifrån solen, fråga: Ljud-Ljus-Vågor [177]

Jag håller inte med om att der räcker att förklara uppkomsten av absorptionslinjer ifrån solen genom att säga att vissa våglängder absorberas och sedan sänds ut i slumpmässig riktning. riktningen var ju slupmässig redan från början. om vi från början får x antal fotoner ifrån solen i alla tänkbara riktningar, skakar om solen lite och låter den sända ut samma antal fotoner med denna våglängd i nya, slumpmässiga riktningar, nog hade lika många träffat jorden (och vår spektrometer). krävs det inte att fotonerna absorberas och att emissionen sker stegvis (dvs vi får fler än en foton ut) för att vi skall se en svärtning i spektrat?
/mattias d, NaHum, Helsingborg

Svar:
Du resonerar fel . Riktningen är slumpmässig från början, men du väljer ut ett strålknippe som går in i spektrometern. Sätt sedan en kall gas emellan, och några fotoner med speciella våglängder kommer att kastas ur knippet - du får absorptionslinjer. Om du inte tror på det teoretiska resonemanget så får du åtminstone tro på resultatet av försöket som är lätt att utföra.

Addendum . Låt oss resonera så här då: Om solen inte hade en atmosfär (kromosfären) som är kallare än solytan (fotosfären), så skulle vi se ett kontinuerligt spektrum utan linjer. Kromosfären gör att en del av den strålning vi skulle sett i stället skickas tillbaka in i solen. Vi får mörka absorptionslinjer.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.