Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [1230]

Fråga:
Jag undrar varför diamant släpper igenom ljus när inte grafit gör det? Och släpper diamant igenom ljus av ALLA våglängder (icke synligt ljus alltså)?

Samma sak för grafit, släpper den igenom ljus av annan våglängd än synligt ljus? Om ni kan svara så skulle jag uppskatta en ganska ingående förklaring och om ni vet vore en litteraturhänvisning bra. Tack på förhand.
/Ingemar F, Karlbergsgymnasiet, Åmål

Svar:
Förmågan att släppa igenom ljus beror på elektronernas energitillstånd i kristallgittret. I en periodisk potential bildar energinivåerna band. Mellan dessa band finns s k bandgap. För diamant gäller att ett band är helt besatt av elektroner. För att excitera en elektron måste man ge den energi som är större än bandgapet. Diamant har ett extremt stort bandgap. Detta innebär att fotoner i synligt ljus har för liten energi för att excitera en elektron. Alltså går de rakt igenom diamanten.

Diamant är däremot inte genomskinligt för mer kortvågigt ljus.

För grafit gäller samma sak som för diamant det är bara det att bandgapet är mycket mindre. Därför absorberas allt synligt ljus.

Läs Läroböcker i fasta tillståndets fysik behandlar dessa saker utförligt. Ett ex på bra lärobok är Kitell: "Solid State Physics".
/GO

Nyckelord: genomskinlighet [18];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7500 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-07-01 16:30:17.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.