Visa fråga/svar

 

Blandat [12177]

Fråga:
Kohnstamm fenomenet
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Om man hårt trycker två stenar mot varandra med pekfingrarna och sedan låter en kompis snurra en annan sten runt stenarna minst 20 varv. När man sen ska dra isär stenarna känns de magnetiska, som att de dras mot varandra. Är det bara en "känselvilla" för att man ha pressat fingrarna eller kan stenarna verkligen bli magnetiska på det viset?
/Eva M

Svar:
Jag tror (vet) att snurrandet av stenen är onödigt, det är bara för att du skall hålla stenarna tillräckligt länge. Du har helt rätt att det är en "känselvilla". Musklerna blir programmerade att dra åt ett håll, och det är detta du uppfattar som magnetism.

Här är ett annat försök med liknande effekt: Ställ dig intill en vägg med armen nedåt. Tryck mot väggen med baksidan av handen allt vad du orkar medan du räknar til 20. Tag ett steg ut infrån väggen och se vad som händer: armen kommer att lyftas upp utan att du egentligen vill det. Det finns säkert en fin fysiologisk term för detta, men den kan jag inte. Kan någon hjälpa mig med det?

Jag tror att föjande händer (en fysiker måste ha en teori ). En del av signalerna till en muskel är kemiska. Det förs helt enkelt fram en kemikalie som får musklerna att reagera på ett visst sätt. Den ovanstående stimulansen bygger frustrerat upp ett lager av kemikalien, och det är detta som orsakar reaktionen även efter det att stimulansen upphört. Men jag är inte medicinare så det är bara en teori.

Tillägg 2016-09-28

Fenomenet kallas Kohnstamm fenomenet, se Kohnstamm's_phenomenon och länk 1 och 2. Videon är från länk 1.


/Peter E

Nyckelord: *fysiologi [13];

1 http://www.sciencemag.org/news/2014/09/science-floating-arm-trick
2 http://www.thenakedscientists.com/HTML/questions/question/1774/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.