Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism, Materiens innersta-Atomer-Kärnor [12171]

Fråga:
Vi studerar bromsstrålning just nu.

När en elektron passerar en kärna förlorar den rörelseenergi och skickar ut en foton. Men varför? Jag tänker på slangbella principen satelliter ökar hastighet när de passera planeter. Varför är det inte så med elektroner?

Påverkas den inkommande elektronen av elektroner i atomen?
/Jason S, IT-gymnasiet, Uppsala

Svar:
Jason,

Intressant fråga, men inte helt lätt att reda ut.

Om man accelererar en laddning så utsänds strålning. Tänk på en dipolantenn där en laddning oscillerar fram och tillbaka längs antennsprötet. Acceleration är inte bara ökning eller minskning av farten utan även ändring i riktning.

Sedan är det tveksamt om man kan föreställa sig att elektronen går i en viss bana, men om man kan det så accelereras den först in mot kärnan, böjs av och bromsas på vägen ut. Allt eftersom elektronen och kärnan har olika laddningar. Vid alla dessa accelerationer utsänds strålning, och energin tas från elektronens rörelseenergi. Stålningen kallas därför för bromsstrålning.

Men en elektron i en atom går ju i en bana runt kärnan. Sänds det ut bromsstrålning då också? Nej, uppenbarligen inte för då skulle atomen kollapsa. Elektroner som befinner sig i s.k. stationära tillstånd i en atom sänder inte ut någon strålning. Detta är ett grunläggande antagande (postulat) i kvantmekaniken, och tyvärr måste man acceptera det utan full förståelse. Detta eftersom kvantmekaniken som en matematisk beskrivning av atomer fungerar så utomordentligt väl.

Elektronen påverkas även av elektronerna i atomen. Den kan t.ex. kollidera med en atom-elektron och slå ut den. Detta är ytterligare ett sätt elektronen kan förlora energi på.
/Peter E

Se även fråga 1374

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.