Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [11946]

Fråga:
Jag hade antagit att det var energi som höll samman partiklarna i atomkärnan med varandra. Sedan fick jag reda på att det var någon typ av partikell (minns dock inte namnet.) Jag utgick då ifrån att jag hade haft fel. Nu när vi har läst om kärnfysik på skolan upptäckte jag att jag kanske inte hade så väldigt fel.

När Uran-235 "beskjuts" av en neutron så bildas den ostabila atomen Uran-236. Uran-236 sönderfaller sedan till Krypton-90, Barium-143, tre stycken neutroner OCH energi. Vi läste även att Uran-236 väger mer än Krypton-90, Barium-143 och dess tre neutroner tillsammans. Vikt skillnaden hade alltså blivit energi.

Därav kom jag på att dessa partiklar som håller ihop atomkärnans partiklar är utbytbara mot energi.

Denna teori föll när vi läste vidare om kärnsammanslagning, fusion, då 1/1 H och 7/3 Li två stycken 4/2 He. Litiumet och vätet vägde sammanlagt mer än dom två helium atomerna som bildades.

Om den teori som jag kom fram till hade fungerat så hade litiumet och vätet tillsammans haft en lägre massa än dom två helium atomerna och man skulle alltså inte vinna energi på det. Man skulle förlora energi.

Nu kommer mina frågor:

Stämde det som jag skrev i början om fisson? Hur fungerar det igentligen? Vad har dessa partiklar som håller dom andra partiklarna samman för egenskaper? Är all massa utbytbar mot energi?

Tack för en bra svar på min förra fråga och för det kommande svaret på denna.
/Daniel B, Tråsätra, Åkersberga

Svar:
Ditt resonemang om fission stämmer någorlunda, men behöver en del kommentarer. Uran-236 har en halveringstid på 24000000 år, och är alltså inte särskilt ostabil. Vad som bildas är en exciterad compoundkärna som brukar liknas vid en vätskedroppe som delar sig. Du ger ett exempel på ett fissionsförlopp men det finns många andra. Bland fissionsprodukterna finns kärnor med masstal från 70 till 150.

Det som håller samman en kärna är stark växelverkan. Dess förmedlarpartiklar kallas gluoner.

Energi och massa är ekvivalenta enligt E = mc2. Partikelmassor brukar anges med energienheter. Elektronens massa är 0.511 MeV, eller 0.511 MeV/c2 om man ska vara helt korrekt.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.