Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [11911]

Fråga:
Hej!

Ert svar på fråga 11883 får mig att förundras. Det är väl fotonernas rörelsemängd som gör jobbet, och inte uppvärmningen av luften. Jag ber att få citera docent Hans-Uno Bengtsson från hans frågelåda på www.dn.se:

"Fråga: Du sade som svar att "bränner du av en fotoblixt intill en cymbal eller klockan på ett änglaspel, så kommer cymbalen eller klockan att ljuda svagt". Men är det inte så att uppvärmningen av cymbalen medför en utvidgning i metallen och det är då ljudet uppkommer? Andreas

Svar: Det betvivlar jag; det förloppet är med all säkerhet alldeles för långsamt för att ge upphov till ljud i omedelbar anslutning till att fotoblixten bränns av."

Dessutom har vår lärare i fysik sagt samma sak, det stå dessutom i Ergo Fysik B, vad menar ni med detta påstående som säger emot detta?
/Johan L, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad

Svar:
Det är väl intressant att det kan stå fel i läroböcker, att lärare och experter (även jag) kan ha fel. Det knäpp som hörs när man bränner av en fotoblixt mot en plåt är ett rent termiskt fenomen och har inget med ljusets rörelsemängd att göra.

Gör det experiment som beskrivs i svar 11883 . Det är mycket övertygande. Har du en fotoblixt, behövs bara en bit aluminiumfolie och ett stearinljus. Det är gjort på 5 minuter hemma i köket.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.