Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [11849]

Fråga:
Det är så här att vi på det snaraste skall skriva en förklaring om varför lysdioden lyser när man i t.ex. ett trådspel rör vid "tråden". Trådspelet består av följande komponenter: två transistorer, en resistor och en kondensator. Samt ett batteri. Vid beröringen av tråden har man kopplat in batteriet. Vore tacksam för mycket snabbt svar.
/Johan L, Svaneskolan, Lund

Svar:
Eftersom du inte nämner hur det är kopplat, får vi gissa. Det två transistorerna kan vara darlingtonkopplade, det vill säga emitter på transistor 1 kopplad till basen på transistor 2. Detta är en mycket känslig strömförstärkare, med vanliga npn-transistorer kan det vara mer än 10000 gångers förstärkning. Båda kollektorerna kopplas till +. Emitter på transistor 2 kopplas i serie med motståndet (strömbegränsning) och lysdioden till -, som jordas. Kondensatorn kopplas in på basen till transistor 1.

Vanligen går vi omkring med säkert över 100 V växelspänning. Vi fångar helt enkelt upp fälten från elinstallationer. Normalt märker vi inte mycket av detta eftersom strömmarna är små, men med denna kraftfulla strömförstärkare kan vi få lysdioden att lysa.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.