Visa fråga/svar

 

Blandat [11674]

Fråga:
Varför har vi fått det systemet att vi delar in klockor och kompasser i sextiondelar och 360 grader och inte i hundradelar? Vem började med tiosystemet och hur länge har det funnits?
/Olle Ö, Herrestad, Uddevalla

Svar:
Detta kommer ursprungligen från Babylonien där man använde ett talsystem med 60 som bas för 3500 år sedan. Denna flodkultur baserades på konstbevattning från Eufrat och Tigris. Tideräkningen fick då stor betydelse, och detta sköttes av astronomer, som hade högt anseende i denna kultur. Denna tideräknig övertogs troligen av grekiska astronomer omkring 600 f Kr.

Decimalsystemet är mycket gammalt. Det användes innan skrivkonsten kom till. Förklaringen är enkel. Vi har tio fingrar. Det geniala med vårt räknesystem är inte att vi har basen tio, utan att det är ett positionssystem. Det innebär att en siffras betydelse beror på dess placering i talet. Det fordrar också talet 0. Det uppfanns i Indien omkring 500 e Kr, och kom till Europa via araberna omkring 1000 e Kr.

Fördelen med ett positionssystem är att det är lätt att räkna. Det är mycket svårt att räkna med romerska siffror. Den datakunnige är van vid att räkna med positionssystem med annan bas än 10. Med basen 2 blir det ett binärt system, och med basen 16 har vi ett hexadecimalt system. Räknereglerna är samma som i vårt decimala system.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.