Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [11546]

Fråga:
Hej igen! Jag uttryckte mig kanske lite luddigt. Vad jag menar är alltså följande:

Finns det någon sorts tröghet i ett föremål som är viktlöst, eller uppför sig ett föremål likvärdigt oavsett massa när den nu är viktlöst?

Alltså....ponera att jag finns i ett rymdskepp där viktlöshet rådet. Jag är fastspänd mot väggen. "Olle" slänger ett föremål mot mig som på jorden skulle ha vägt 1000kg. Nu gör han samma sak, men denna gång med ett föremål som på jorden endast skulle ha vägt 1kg. Hastigheten är densamma i båda fallen. Min fråga är alltså....skulle "skadorna" bli dom samma av båda föremålen eftersom dom är viktlösa, eller rådet det nån sorts tröghet som gör att jag skulle bli betydligt mer "tillplattad" om jag träffades ev föremålet som väger ett ton? Man skulle också kunna ställa frågan så här. Krävs det mer energi från min sida att kasta iväg ett föremål med en STOR massa i 10km/h, än ett föremål med liten massa? Båda är ju viktlösa. Om svaret är ja, förklara då varför det är så eftersom allt är viklöst i rymden.

Mvh Calle
/Calle R, Tallbacka, Värnamo

Svar:
Vi envisas: Använd inte ordet "viktlös", använd i stället "tyngdlös", för det är vad det handlar om. "Tillplattningseffekten" beror på rörelseenergin

E = mv2/2

och massan är ju alltid densamma.

Är det självklart? Är den massan som gör motstånd mot acceleration (tröga massan) densamma som tyngdkraften känner av (tunga massan). Redan Newton insåg att detta inte behöver vara fallet. Han gjorde en del experiment som i alla fall visade att de var ungefär lika. I sin allmänna relativitetsteori utgår Einstein att de är lika (Ekvivalensprincipen).
/KS

Se även fråga 11533 och fråga 6917

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.