Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [11502]

Fråga:
Vi har läst om regnbågen och nu diskuterar jag med en vän en sak. I vår bok är en bild på vad som händer i regndroppen då en regnbåge uppstår. Det vita ljuset går in och där bryts de olika färgerna ut. Överst hamnar den röda färgen. Sedan reflekteras färgerna i baksidan av droppen och åker ut till slut. Men när de kommer ut ligger den röda färgen underst. Varför ser vi då rött överst i regnbågen??? Fattar inte! Svara snabbt!
/Anna A, Georgshillsskolan, Hörby

Svar:
Vinkeln mellan det inkommande ljuset och det ljus som kommer ut ur droppen är störst för de röda ljuset. Den vinkeln är lika med vinkeln mellan antisolarpunkten (skuggan av ditt huvud) och regnbågen. Därför hamnar det röda ljuset längst ut. Detta gäller för huvudbågen. För den andra svagare bågen blir det tvärt om.

Regnbågen är inte ett enkelt spektrum. Tittar man noga på en stark regnbåge, ser man band av olika färger som inte passar in i spektret. De uppkommer genom diffraktion, alltså genom att ljuset är en vågrörelse. Detta mönster är inte alltid detsamma. Det är framför allt dropparnas storlek som är avgörande. Är dropparna tillräckligt små, blir regnbågen i stort sett vit (dimbåge). Det räcker alltså inte med stråloptik för att förklara regnbågen.
/KS

Se även fråga 7664

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.