Visa fråga/svar

 

Blandat [1142]

Fråga:
Du svarade förut på min fråga om fotonkvantpar, men du sade att det inte gick att överföra information med dessa. Men om man har polarisationen kopplad mellan fotonerna, och man har en foton på ett ställe och den andra på ett annat ställe, så skulle man kunna "ställa in" polarisationen på den, och då även på den andra, som man skickar in i en polaroid, och om då fotonen skulle ha "rätt" polarisation, och alltså komma igenom, så tas den emot av en detektor (fototransistor eller liknande) så skulle den kunna uppfattas som en binär etta, och om den inte kommer igenom, som en binär nolla. Eller?
/Fredrik T, Skarpängsskolan, Täby

Svar:
Det går att skicka information som du säger men den skulle inte kunna ske snabbare än med ljusets hastighet. Detta beror på att man i "mottagaränden" måste veta hur detektorn i den andra änden är placerad.

Det finns en mycket intressant tillämpning av den teknik du beskriver som kallas för kvantkryptologi. Detta innebär att man kan skicka meddelanden mellan två personer utan att någon annan ens i princip kan få reda på innehållet.

Läs Scientific American oktober 1992.
/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.