Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [11165]

Fråga:
Hejsan! Jag undrar hur det kommer sig att en korkbit alltid flyter överst på en vattenyta. Att densiteten är mindre vet jag men i experimentet med ett glas med vatten drar sig korken till glasets kant eftersom man får en nivåhöjning vid glasets kant. Men om man fyller glaset så mycket man kan så pga av ytspänningen flyter korken mot mitten. Min fråga är vilka krafter som förflyttar korken från kanten av glaset mot toppen på "vattenbågen".
/Sylvia M, Rosentorp, Vellinge

Svar:
Det här var en intressant och inte alldeles lätt fråga. Det viktigaste man ska veta om ytspänningen är att den strävar mot att ytan ska bli så liten som möjligt. Denna strävan gör att energi finns lagrad i vattenytan, så kallad ytenergi. Vid 20 oC är det 0.0729 J/m2 för en plan vattenyta. Är vattenytan krökt blir värdet annorlunda. En konvex yta (som en droppe) har högre ytenergi, en konkav har lägre.

Vi börjar med fallet att glaset inte är helt fullt. Vattenytan är då konkav, alltså den drar sig upp mot glaset. I detta fallet ska man ange vattenytans krökningsradie med minustecken. Kröknigen är kraftigast nära glaset. Där är alltså den lägsta ytenergin.

Alltså: Korken söker sig till platsen med den lägsta ytenergin. I det första fallet med en konkav vattenyta är det där krökningen är störst, i det andra fallet med konvex vattenyta är det där krökningen är minst.
/KS

Nyckelord: ytspänning [18];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.