Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [11060]

Fråga:
Hej ! Vi har jobbat med fysik (ljud) i skolan ett tag nu ! Nu ska vi redovisa inom något i ljud ! Jag tänkte redovisa om det "experimentet" där man drar ett vått finger på kanten av ett vattenfyllt vinglas, men det enda jag vet om det är att det bildas resonans, och om jag ska redovisa om detta så kanske det skulle vara bra om jag kunde berätta lite mer ! Så det skulle vara bra om Ni kunde beskriva lite mer för mig ! Ska redovisa detta på måndag så att det skulle vara bra om jag kunde få svar innan dess ! Jag tänkte också spela gubben noak med hjälp av glasen, är detta möjligt?
/Lina R, Västervångskolan, Landskrona

Svar:
Det roliga med detta experimentet är att man kan se hur glaset svänger genom vågmönstret på vattenytan. Grundtonen ger 4 vågsystem, första övertonen ger 6. Är man riktigt skicklig kan man få glaset att svänga i andra övertonen, som ger 8 vågsystem. Du bör välja ett tunnväggigt, runt vinglas. Du bör ha tvättat händerna med diskmedel innan.

Fyller du flera glas till olika nivåer, får du olika tonhöjder. Har själv sett (i Geneve) en gatumusikant som spelade på glasburkar. Ganska imponerande.
/KS

Nyckelord: musikinstrument [19];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.