Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [1100]

Fråga:
Hejsan, Vad är det för fördel att skicka stora strömmar (effekter) med likspänning kontra växelspänning över stora avstånd ? (Det kanske inte är någon fördel!?) Stomströmnätet i Sverige består av 400 KV ledningar(växel) men vid överföringar till exempelvis Gotland vill bolagen gärna använda likspänningskablar. Varför ? Det borde vara krångligare med omvandlingen till lågspänning. MVH Mange
/magnus a, campus norrköping, Norrköping

Svar:
Likspänningsöverföring har följande fördelar: 1 Man kan klara sig med en ledare för att låta returströmmen gå genom jord eller vatten. Därför användes likström för överföring av elektrisk energi över vatten. Exempel på detta är kabeln mellan fastlandet och Gotland samt mellan Sverige och Tyskland.

2 Om man har en fasförskjutning mellan ström och spänning på ett växelströmsnät så ökar förlusterna i ledningen.Det är tekniskt besvärligt att begränsa fasförskjutningen.

Fundera Förlusterna beror främst på uppvärmning i ledningarna. Härled ett uttryck som visar hur andelen förluster beror av fasförskjutningen.

3 Man kan använda kablar.

Nackdelen är att det är svårare att "transformera likström" men med modern halvledarteknik är detta problem tekniskt hanterbart.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.