Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [1099]

Fråga:
Hej! Positiva och negativa partiklar växelverkar med varandra genom fotonutbyte. Eftersom rörelsemängden måste bevaras kommer den negativa partikeln att få en rekylhastighet när den sänder ut fotonen. Fotonen tas emot av den positiva partikeln som kommer få en liten hastighet riktad åt samma håll som fotonens hastighet. Enligt detta resonomang skulle partiklarna repellera varandra. Detta kan förklaras med osäkerhetsprincipen, men vad är det som säger att sannolikheten är större för att rörelsemängden ska vara riktad åt rätt håll? En annan förklaring jag har hört är att fotonen går som en bumerang. Hur förklarar man det? Hälsningar Anna.
/Anna O, Chapman, Karlskrona

Svar:
Den foton som utbytes är ingen "riktig" foton som har en egen energi utan en s k virtuell foton som "lånat" energi för ett kort ögonblick. Därför blir den åskådliga beskrivningen något missvisande. Det är egentligen bara en förenklad modell som man använder för att visualisera principen för växelverkan med hjälp av utbytespartiklar.

Vill man ha en bild (eller modell) som ger attraktion kan man föreställa sig att partiklarna "kastar bumerang" mellan sig.

Det viktiga är att inte hårddra beskrivningarna av fenomen som i grunden är helt olika från det vi observerar i vår nära omvärld.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.