Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [10898]

Fråga:
Inför ett rymdenområde jag snart ska ha med mina elever i år 7 har jag gjort en massa efterforskningar men har fortfarande inte funnit tillfredsställande svar på följande frågor;

1. Hur många månar har egentligen upptäcks tillhöra planeterna i vårt solsystem (med anledning av 12 nya? kring Jupiter)och när upptäcktes dessa nyare?

2. Är månens omloppstid 27 dygn eller 29,5? (Jag hittar olika uppgifter i olika böcker)

3. Vilka argument finns för att Pluto kanske varit Neptunus måne och vad är argumenten för och emot? (Jag har läst i Er databas men endast funnit argument för att Pluto överhuvudtaget INTE är en planet). För övrigt; vilken fantastisk tjänst Ni erhåller! Mvh, Millan
/Camilla E, Fribergaskolan, Danderyd

Svar:
1. Det är inte så lätt att säga vad som är en måne egentligen. Här är situationen för planeterna

(Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus)

Syns i en liten kikare: (0, 4, 1, 0, 0)

Syns i amatörteleskop: (0, 4, 5, 4, 0)

Kända månar år 1950: (2, 11, 10, 5, 1)

Kända månar maj 2003: (2, 60, 31, 22, 11)

De senast upptäckta "månarna" är snarast kollisionsfragment. Mars två månar (Phobos [se nedanstående bild från NASA] och Deimos) är nyligen infångade asteroider, och de blir inte långlivade.

2. Månens (sideriska) omloppstid är 27.322 dygn. Däremot tar det 29.531 dygn mellan månfaserna. Detta kallas den synodiska månaden. Detta beror på att jorden på en månad har rört sig 1/12 varv runt solen. Solen tycks därför ha flyttat sig på himlen. Det innebär att månen går 13 varv runt jorden på ett år, men antalet fullmånar är 12.

3. Det finns ingen anledning att tro att Pluto har varit en Neptunusmåne. Pluto ligger i en stabil 2:3 banresonans med Neptunus, som garanterar att de aldrig kommer i närheten av varandra. Likadant är det med många andra himlakroppar i det så kallade Kuiperbältet utanför Neptunusbanan. Man känner över 600 medlemmar av Kuiperbältet. Den största är hälvten så stor som Pluto. Det finns starka skäl för att Neptunus största måne, Triton, är infångad från detta bälte.



/KS/lpe

1 http://www.nineplanets.org
2 http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap021009.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.