Visa fråga/svar

 

Blandat [1076]

Fråga:
Säg att växthuseffekten fortskrider och de stora isarna smälter och "lägger jorden i blöt". Vilka landområden kommer då fortfarande sticka upp ur vattnet? Om bara Mount Everest gjorde det, skulle en människa då kunna andas normalt där? Alltså, ändras trycket om berget skulle "kortas av" underifrån?
/Nina !, Norreportskolan, Ystad

Svar:
Man beräknar att vattenytan skulle stiga med ungefär 70 meter. De isar som redan flyter på vattnet (främst i Arktis) bidrar inte alls till havsytans höjning om de smälter.

Försök Fyll ett glas med vatten och några isbitar precis upp till kanten. Rinner något vatten ut när isen smälter?

Däremot kommer den is som befinner sig på land (främst i Antarktis) att bidra till vattenhöjningen. Om vattentemperaturen stiger i havet så kommer dessutom vattnet att utvidga sig, få lägre densitet, vilket också bidrar till havsytans höjning.

Vattnet kan alltså inte stiga "så att bara Mount Everest är kvar" men låt oss ändå leka med den tanken. Då trycks även atmosfären uppåt och lufttrycket vid havsytan ändras inte när havsytan stiger eftersom det är luftens tyngd som ger trycket.

Undersök Titta på en karta och se efter vilka områden av Sverige som skulle komma under vatten om havsytan steg med 10 meter.


/GO, KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.