Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [10576]

Fråga:
Hej igen! Ni svarade inte på det jag frågade igår så jag försöker igen.

Jag vet flera exempel på olika elektrolyter, redoxreaktioner och katod/anodreaktioner. Det är inte det som är problemet.

Vad jag undrar över är varför elektroderna benämns olika i en galvanisk cell och en "elektrolyscell". Jag menar, elektroden där tex oxidationen sker benämns pluspol vid elektrolys och minuspol i ett batteri (galvaniskt element). Varför? Det sker ju i stort sett samma sorts reaktion vid den elektroden i båda fallen! Dvs strömriktningen och halvcellsreaktionen är densamma! Ändå benämns alltså den ena elektroden som plus och den andra som minus.

Jag hoppas att min fråga är tydligare nu.
/Maria B, Komvux, Lund

Svar:
OK, nu förstår vi. I batteriet sker reduktion vid pluspolen, men i elektrolyscellen sker oxidation vid pluspolen. Det har vi faktiskt inte tänkt på, men så är det. Ta cellen med kopparelektroder och kopparsulfatlösning. De negativa sulfatjonerna vandrar till den positiva polen, förlorar två elektroner och reagerar med kopparen, som oxideras och bildar en kopparjon. Denna jon kommer så småningom att reduceras till metallisk koppar vid den negativa elektroden.

Kom ihåg att när det gäller elektrolyscellen är det vi som bestämmer vad som är plus och minus. För batteriet har vi inte den makten.
/KS

Se även fråga 10560

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.