Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [10511]

Fråga:
Hej. Jag har funderat lite kring svarta hål och utrymmet runt som kallas "händelsens horisont"(the event horizon på engelska). Enligt min uppfattning så är det exakt på den plats där ljusets hastighet motsvarar 0, pga att dragningskraften från "hålet" och ljusets vilja att sträva vidare precis nullifierar varandra. Men hur kan detta stämma, om ljusets hastighet i vakuum(c) är konstant? Eller kan man endast räkna med c om inga yttre krafter påverkar ljuset? Vad händer när ett objekt av någon typ kommer precis på detta stället? om det t ex var en planet, och man kunde "se" när det hände, skulle den del av planeten som befinner sig innanför vara "osynlig"(efter som ljuset inte kan fly)? Aja, tack för en bra frågelåda. :) // Eric
/Eric J, Stålhagskolan, Hultsfred

Svar:
Ljushastigheten i vakuum är alltid densamma. I dessa sammanhang har man ingen nytta av den vardagliga erfarenheten. Förhållandena nära ett svart hål måste beskrivas med allmän relativitesteori, och denna beskrivning kan inte översättas till klassisk mekanik.

Ett exempel: Vi skickar in en klocka mot ett svart hål, så att den ska nå händelsehorisonten när den visar 12. Utifrån ser vi att klockan går långsammare och långsammare, och att den blir rödare och rödare (gravitationell rödförskjutning). Ljuset har hela tiden samma hastighet. Klockan närmar sig 12, men vi får aldrig se att den når 12, hur länge vi än väntar. Händelsehorisonten är också en gräns i tiden. Det finns ingen motsvarighet till detta i vår föreställningsvärld.

Detta är ett tankeexperiment som inte är praktiskt genomförbart. Klockan skull gå sönder långt innan den kom i närheten av händelsehorisonten.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.