Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [10438]

Fråga:
Hej! Vore ypperligt om ni kunde reda ut dessa begrepp.

Jag har en fråga om "tvillingparadoxen". Att tiden upplevs som olika utifrån en jordobservatör, och en som färdas snabbt i en rymdfarkost, har ju med accelerationen att göra.

Ta då dessa två exempel, där båda förutsättningarna är att dom färdas i 90% av ljushastigheten och är borta i 10år (enligt den klocka som är ombord på rymdraketen).

1. Du accelerarar upp till maxfarten på en månad och håller sen en konstant fart resten av tiden, tills du ska återvända till jorden, då du börjar bromsa in farten sista månaden.

2. Du accelererar mycket långsamt. Ja så långsamt att det tar dig 4 år att uppnå maxfarten. Du håller maxfarten i 2år, tills det är dags att bromsa in. Och där behöver du dom sista 4åren för att nå en så låg fart att du kan återvända till jorden.

Vilket av dessa exempel kommer tvillingen på jorden att uppleva som om det tagit längst tid? M.a.o, vilken av rymdresenärerna kommer han att få återse först???

Om vi tar samma exempel som jag precis beskrivit, men nu är förutsättningarna att båda raketerna ska färdas en viss sträcka.....låt oss säga 4 ljusår bort i rymden. Den som accelerarar snabbt kommer då att nå platsen och återvända till jorden på - låt oss säga - 10år enligt rymdklockan. För den andre rymdfararen, som accelererar så långsamt, kommer det att ta - låt oss säga - 25år enligt den klocka han har innan han återvänt till jorden.

Hur kommer tvillingen som är på jorden uppleva dessa resenärers frånvaro? Båda har ju färdats lika långt ut i rymden och uppnåt samma topphastighet. Det enda som skiljer är hur snabbt man accelerarat och bromsat.

Summasumariom: Påverkas "tiden" av hur kraftig accelerationen är???

Bästa hälsningar Jimmy


/Jimmy T, TallbackaSkolan, Västerås

Svar:
Ett sätt att analysera tvillingparadoxen (som ju inte är någon paradox) är just genom accelerationen. Ju kraftigare acceleration, desto större blir tidsskillnaden. Tvillingen på jorden accelereras ju inte alls.
/KS

Se även fråga 9612 och fråga 10432

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.