Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [10382]

Fråga:
Varför slukas radiosignaler på 1575 kHz på dagen av ionosfären? På natten kan kanalen på denna frekvens höras. Hur funkar detta? Hur kan ionosfären absorbera radiovågorna men på natten reflektera dem?
/Nils-Werner C, Ulricehamn

Svar:
På natten når radiovågorna ut till F-skikten i jonosfären på ett par hundra kilometers höjd. Här finns elektroner, som rör sig tämligen fritt. Radiovågorna sätter dessa elektroner i svängning, och i praktiken kommer de att fungera som antenner. Slutresultatet blir att radiovågen reflekteras. Det är helt analogt med att en metallyta speglar ljus. Också här är det fria elektroner som gör jobbet.

På dagen bildar solens ultravioletta strålar det så kallade D-skiktet på 50 - 90 km höjd. Också här finns elektroner som sätts i svängning av radiovågorna. Skillnaden är att här är elktronerna inte lika fria. På grund av det högre gastrycket kolliderar elektronerna ideligen med gasmolekylerna. Den energi elektronerna tagit emot av radiovågorna kommer då inte att återutsändas utan absorberas i stället.

Detta är ett korrekt, men förenklat resonemang. Vad som händer beror också på våglängden. På dagen tar sig radiovågor under 20 m våglängd igenom D-skiktet. Ska man lyssna på kortvågsradio på dagen, bör man använda våglängdsområdet 10 - 20 m (30 - 15 MHz).
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.