Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [10300]

Fråga:
Hej! Jag läser just nu en kurs om kraftanläggningar. Vi kom att tala om koronaeffekter, förluster som främst uppstår vid kraftstolpar. Det som händer är att den höga spänningen joniserar luften, som därmed börjar leda ström. Detta sker främst vid de tallrikstraveliknande isolatorer som hänger på sådana stolpar. Ena sidan av isolatorn är jordad (fäst i trästolpen), den andra är fäst vid ledningen och är därmed spänningssatt.

För att minska dessa förluster sätter man upp en metallring med en diameter på ungefär 2 dm runt isolatorn, en kort bit från ena änden. Min fråga är hur metallringen minskar koronaförlusterna. Det står i NE att detta fenomen främst sker när punkt- eller trådformiga föremål är laddade. Om man monterar på den där metallringen är det i och för sig inte längre ett trådformigt föremål som är den ena polen, men hur skulle det kunna förändra saker och ting? Är det på något sätt det elektriska fältet som förvrängs?

Med Vänliga Hälsningar /Andreas Domfors
/Andreas D, ABB Industrigymnasium, Västerås

Svar:
Den ring jag såg vid isolatorn till en 400 kV ledning var betydligt större än 2 dm, säkert över 1 m. Det var en något böjd oval ett stycke ovanför ledningen. Den tycktes vara i elektrisk kontakt med ledningen. Detta arrangemang bildar en ofullständig Faradaybur, som minskar spänningen över de första isolatorskivorna. Det bör hjälpa till att hejda koronaurladdningarna. Det räcker att bryta dessa urladdningar på ett ställe.

Detta arrangemang hindrar också spetsurladdningar från ledningen, eftersom där är nästan fältfritt. Ringens mjuka former gynnar inte spetsurladdningar.

Jag är inte expert på området, men jag hoppas jag tänkt rätt.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.