Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [1020]

Fråga:
Några frågor om elektriska och magnetiska fenomen.
  1. I en elektronkanon accelereras elektroner mot en positiv platta med ett hål i. Vissa elektroner passerar tydligen genom hålet och fortsätter på andra sidan. Varför absorberas inte elektronerna av hålets kanter? Fältlinjerna är väl avböjda mot hålets kanter. Är inte anoden positiv på "baksidan" så att de elektroner som passerat bromsas?
  2. När fås elektromagnetisk strålning i den bemärkelsen att energi "avges" från den elektriska kretsen? Räcker det med att ladda upp/ur en kondensator.
  3. Varför används en kondensator i kamerans blixt. Kondensatorn har ju samma max. spänning som batteriet som laddar upp kondensatorn. Varför kopplas inte kondensatorn direkt till lampan?
  4. Kan en 24V-spänningskälla (matad med 230V) någonsin vara farlig om man bortser från induktionsspänningar i en yttre krets? Ett annat sätt att formulera frågan: Kan 24V-källan på något sätt driva hög ström genom kroppen?

/erik W, komvux, östersund

Svar:
Trevliga frågor!

  1. Tänk dig en elektron som är precis mitt i hålet. Den påverkas lika mycket från alla håll i sidled, men med en framåtriktad kraft som accelererar den genom hålet. Elektroner lite vid sidan av mitten påverkas lite i sidled, men inte tillräckligt för att de skall träffa hålets kanter. Om man skulle sätta in en elektrod efter hålet med samma potential (negativ) som katoden där elektronerna startade, så skulle elektronerna mycket riktigt bromsas upp. Normalt har man emellertid anoden (den med hålet) på jordpotential, och katoden på negativ potential. Det blir då inget elektriskt fält efter anoden.
  2. Man får elektromagnetisk strålning om man har elektriska eller magnetiska fält som varierar. Så, svar: ja.
  3. Jag antar du menar: varför kopplas inte lampan direkt till batteriet? För det första tror jag inte att spänningen över kondensatorn är samma som batteriets spänning. När du sätter på blixten, kan du säkert som ung med god hörsel höra ett pipande ljud med hög frekvens. Detta kommer från en oscillator som hugger upp strömmen från batteriet. Eftersom vi då får en varierande ström i kretsen, så kan vi transformera upp den till högre spänning, likrikta den, och ladda kondensatorn med en betydligt högre spänning än vad batteriet har.
  4. Nej, inte med frågans förutsättningar, eftersom kroppens resistans gör strömmen mycket liten. Utan frågans begränsning kan emellertid även 24V vara farligt, speciellt om det är växelspänning. Fundera på varför med hjälp av svaret på fråga 3.

/Peter Ekström

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.