Visa fråga/svar

 

Blandat [102]

Fråga:
Jag är intresserad av tvillingparadoxen, åldras den tvilling som stannar på jorden men inte den som åker iväg ut i rymden?? Varför/varför inte händer detta??
Förklara varför en klocka går långsammare i ett flygplan än på marken, det har ju gjorts experiment på detta med atomklockor. Hur gjordes detta experiment??
/

Svar:
Det är ingen lätt fråga att reda ut på några få rader.

För att effekten ska vara verklig måste en tvilling åka iväg med hög fart och återvända. När tvillingarna sedan träffas så har den som varit ute och rest åldrats mindre än den som varit kvar hemma, de har alltså olika uppfattning om hur lång tid resan tog. I normala fall är effekten så liten att den inte kan observeras, men den har visats bl a för partiklar som går runt i en accelerator och för klockor som färdas jorden runt i snabba flygplan. I det senare fallet tillkommer en ytterligare effekt nämligen en påverkan från tyngdkraftfältet.

Jag kan tyvärr inte reda ut allt här men det finns många bra populärvetenskapliga böcker, bl a "Tid utan ände" av Coveney & Highfield där dessa intressanta saker reds ut ordentligt.
/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.