Visa fråga/svar

 

Värme [10108]

Fråga:
Hejsan! Vi jobbar just nu med termodynamik på fysiklektionerna. Vi har fått en uppgift att lösa under en period på några veckor och som ett led i detta har min grupp försökt att få fram huruvida vatten expanderar olika mycket när det fryser beroende på vilken temperatur det har när nedfrysningen påbörjas. Vi har gjort ett experiment genom att ställa in tre stycken plastmuggar i frysen innehållandes lika mängd men med olika temperatur. En mugg ca +4 (celsius), en ca +20 och en ca +60. När vi nu efter några dagar öppnade frysen igen hade samtliga expanderat uppåt men dock olika mycket. Det varmmste vattnet hade höjt sig synbart mer ur plastmuggen än de övriga. Frågan är alltså varför? Är det så att vatten som är varmare "innan" det fryses expanderar mer när det logiskt sett borde vara tvärtom eller är detta fysiskt omöjligt? Har vi helt enkelt inte varit tillräckligt noggranna i vårt experiment eller är det så? /Malin & Co
/Malin H, Den Seglande Gymnasieskolan, Öckerö

Svar:
Två effekter kan tänkas påverka resultatet:

1. Avdunstningen bör vara högre när det är varmt.

2. Kallt vatten löser mera gaser (luft). Dessa frigörs när vattnet fryser. Man får bubblor i isen. Naturligtvis hinner det varma vattnet ta upp en del gas medan det svalnar. Hur mycket beror på hur fort det går.

I varje fall verkar båda effekterna åt samma håll, alltså i motsats till vad ni iakttagit. Effekten man kan vänta är liten och den är nog inte lätt att påvisa.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.