Frågor besvarade de senaste 7 dagarna

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

1 frågor/svar hittade

Ljud-Ljus-Vågor [20953]

Fråga:
Hej! Jag och två klasskompisar håller just nu på med vårt gymnasiearbete som handlar om interferens och dubbelspalter med ljudvågor. Målet med gymnasiearbetet är att få fram ett reslutat där vi med en mikrofon kopplad till en LabQuest kan urskilja förstärkning och utsläckning.

När vi i veckan utförde detta stötte vi på lite problem och fick inte fram något bra resultat alls. Vi har konstruerat en låda där vi borrat två hål som ska vara våra spalter. Vi placerade en högtalare i lådan som var kopplad till en tongenerator på 800 Hz. Ljudet ska alltså gå från lådan, ut genom hålen och på andra sidan lådan höll vi mikrofonen och försökte få fram skillnader i ljud. Vi kunde höra skillnaderna i ljudet med vår egen hörsel men inte få fram det mha mikrofonen. På LabQuesten blir grafen helt ojämn och

Vad kan vi ha gjort för fel? De borrade hålen är 1 cm i diameter, är de för små? Borde vi göra avlånga spalter istället för runda hål? På vilket avstånd ska spalterna vara mellan varandra för bäst resultat? Hur lång ifrån lådan bör vi hålla mikrofonen? Just nu har vi testat allt mellan 1 dm till 1 m från lådan och inget ger det resultat vi vill ha. Ska vi dra mikrofonen med konstant hastighet eller hålla den stilla på olika ställen och sedan göra en graf med interferensmönster? Ska experimentet utföras med en annan frekvens på tonen? Finns det andra faktorer som påverkar som vi inte tänkt på?

Tacksam för svar!
/Johanna N, Berzeliusskolan, Linköping

Svar:
Johanna! Jag har inte mycket praktisk erfarenhet av akustikförsök, men jag tror problemet ligger i våglängden hos ljudet. Med frekvensen 800 Hz blir våglängden

l = v/f = 340/800 = 0.43 m = 43 cm

För att ett interferensmönster skall vara lätt mätbart skall spaltavståndet vara av samma storleksordning som våglängden. Ni skulle alltså behöva mycket större spaltavstånd. Ja, jag tror det är bättre med spalter än runda hål. Spaltvidden är en avvägning mellan smala (låg intensitet) och breda (förstör interferensmönstret).

Jag tror ni skulle få bättre resultat om ni byter ut splaterna mot två högtalare som matas med samma frekvens.

Nedan finns en övning som visar hur man räknar på interferens av ljudvågor. Där används två högtalare i stället för spalter.


/Peter E

Nyckelord: ljud, interferens [7];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7346 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2018-12-10 11:04:20.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.