Söker efter tidsresor

 

14 frågor/svar hittade

Blandat [442]

Fråga:
Teoretiskt sett, är tidsresor möjliga? Einstein sa ju att ljusets hastighet är universums konstant. Kan det inte vara så att man färdas bakåt i tiden om man passerar ljusets hastighet?
/

Svar:
Eftersom man inte kan färdas fortare än ljuset så är frågan ofysikalisk. För att färdas bakåt i tiden så krävs andra mer sofistikerade idéer. Även om det tycks vara så att teorin kan ge möjlighet till tidsresor bakåt i tiden så är det nog troligt att det inte går, åtminstone inte i praktiken.

*

Blandat [447]

Fråga:
Har två frågor om "ormhål". Jag såg ett tv-program härförleden som handlade om ormhål. På detta program sade de att även om man skulle kunna åka tillbaka i tiden skulle man inte kunna ändra det som redan skett. T.ex. man skulle inte kunna åka tillbaka för att döda Hitler. Det har jag lite svårt att förstå. Man måste väl kunna ändra i historien om man finns på plats där? Fråga två är även den om tidsresor. Kan samma materia ta upp samma rum vid samma tidpunkt t.ex. om jag skulle åka tillbaka för att träffa mig själv skulle jag då kunna röra vid mitt tidigare jag eller det skulle bli en materiakollaps?
/

Svar:
Det var ett mycket bra program i dansk TV. Det danska ordet orm betyder mask och vi brukar säga maskhål på svenska. Ett maskhål kan liknas vid ett ihåligt öra som finns på en kaffekopp. Detta hål finns i den fyrdimensionella rumtiden som den framställs i den allmänna relativitetsteorin. De paradoxer som du talar om är väldigt spännande att analysera. Antag att du kommer att tillverka en tidsmaskin och åka tillbaks till trettiotalet för att där möta Hitler. Men då har du ju mött Hitler redan och du har inte slagit ihjäl honom. Det som har hänt det har hänt. Förmodligen är det så att en tidsmaskin inte tillåter resor längre tillbaks i tiden än den tidpunkt då den blev färdigställd. På fråga två har jag inget definivt svar men om en tidsmaskin kan tillverkas så förmodar jag att det inte finns några restriktioner av denna typ. Ett roligt argument mot tidsmaskiner är att eftersom vi inte möter turister från framtiden så går det inte att konstruera sådana.

*

Blandat [969]

Fråga:
Hej Jag har några frågor angående tidsresor och dess natur som jag skulle vilja ha besvarade. Tack på förhand.

1) I seriebandet "Mystikens Värld" kunde man i boken "Tid och Rum" läsa att man kunde skapa ett artificiellt svart hål genom att bygga en massiv stor cylinder i rymden och rotera denna nära ljushastigheten. Följande kunde läsas: "För att kunna använda cylindern som en tidsmaskin måste rymdskeppet manövrera till cylinderns mittpunkt och navigera runt den mot dess rotationsriktning för att förflyttas till det förflutna och med rotationsriktning för att resa till framtiden..."

Nu undrar jag hur detta kan komma sig att man måste åka i just en specifik riktning för att åka i en viss riktning i tiden, och varför är det inte tvärtom när det gäller riktningen i relation till tidsresan???

2) Man kan ju, teoretiskt, använda ett maskhål för att resa tillbaka i tiden, kan man då använda det till att resa framåt i tiden och om inte varför???

Vad händre om man accellererar ett maskhål upp till överljushastighet (om vi säger att detta fanns)???

3)Om en person som har "normal hastighet" i tiden blir "omkörd" av en tidsresenär som reser framåt i tiden, skulle den personen som har "normal hastigehet" se tidsresenären "åka förbi, eller skulle han inte kunna se honom?"

Hej då!!!
/Daniel M, Klippans gymnasieskola, Klippan

Svar:
På frågor som denna får man svara väldigt försiktigt eftersom vi vet mycket lite om möjligheterna att göra tidsresor.

För att förklara vad en tidsmaskin är för något kan vi tänka på ett biljardbord med två hål. En boll som trillar ner i det ena hålet kommer upp ur det andra hålet innan det trillar ner. Bollen kan alltså möta en yngre version av sig själv på bordet.

Spekulationerna om tidsmaskiner hörrör från rent matematiska studier av Einsteins allmänna gravitationsteori. Denna teori tillåter att den fyrdimensionella rum-tiden har olika former av topologi , till exempel "maskhål". Det skulle då också vara möjligt att konstruera tidsmaskiner med hjälp av sådana hål men vi vet inte om sådana kan finnas i "det riktiga universum".


/GO

*

Blandat [1418]

Fråga:
Hej! Vad skulle teoretiskt hända om man lyckades med tidsresor och reste tillbaka till sin egen födelse? Skulle man då kunna slå ihjäl sig själv och ändå överleva (som den äldre "versionen")? Tacksam för svar Klas
/Klas G, Teknikum, Växjö

Svar:
Det måste gälla att "det som har hänt har hänt". Om du skulle åka tillbaka och träffa dig själv när du föddes och du lever nu så har du ju inte tagit livet av dig själv. Det är uppenbart att om man skapar tidsmaskiner så kan inte den fria viljan vara obegränsad när man far tillbaka.


/GO

*

Blandat [1485]

Fråga:
Jag har tänkt mycket på tidsresor. Det verkar väl inte så troligt att de kommer bli sanning, men säg att det var så. Jag bestämde mig för att göra en resa i tiden och tar en vecka på mig att förbereda mig. Sen reser jag tillbaka en vecka i tiden och hälsar på mig själv. Säger åt mig att inte resa. Fråga 1: skulle man kunna träffa ett "forna jag" genom att resa i tiden? Då existerar ju två jag samtidigt... Fråga 2: skulle jag kunna lyda mig själv och låta bli att åka? Enligt mitt resonemang är svaret nej på fråga 2. Träffar jag mig själv från framtiden så vet jag att jag kommer att åka. Det finns inget man kan göra för att förhindra det då, som ett slags bakvänt öde. Det ligger redan i framtidens historia. Och hade det visat sig att jag har dykt upp någon gång på 1500-talet, att det ligger i historien, så kommer jag garanterat att resa dit på något sätt. Kommer vi någonsin att kunna resa i tiden så 1: skulle vi inte kunna ändra på något (hade vi haft en väldigt omfattande historiebok så skulle allt vi gjorde redan stå i den) 2: skulle resan redan finnas i historien, dvs. att om vi kommer att lyckas med tidsresor i framtiden så kommer vi inte att resa till tex. 1900-talet (förutsatt att vi inte redan haft resenärer här). Det här blev nog lite rörigt, men jag skulle vilja veta om mina tankegångar är riktiga. /Nina
/ , Norreport, Ystad

Svar:
Det finns inget som tyder på att tidsresor skulle vara möjliga i praktiken. Vi får tills vidare betrakta dem som matematiska spektakulationer. Men visst får man hålla på med sånt! Liknande frågor som dina har diskuterats tidigare.
/KS

Se även fråga 969 och fråga 447

*

Blandat [6708]

Fråga:
Finns det en teoretisk möjlighet att resa i tiden? Jag såg "fråga Lund" och där pratade de om svarta hål som eventuella "maskhål" som kan föra ett föremål till en annan tid och plats. Är detta möjligt, om så bara i teorin? Sen har jag en till fråga: Om man har en isotropisk punktformig monokromatisk strålkälla som sänder ut en effekt på 100 W i luft, Vad blir då irradiansen på en meters avstånd? Och vad betyder det? Förklara gärna enkelt och kort, samt med rätt svar :).
/Daniel W, Härnösand

Svar:
Sök på tidsresor i denna databas!

Svaret på den andra frågan blir 100/4p W/m2, därför att ytan på en sfär med 1 m radie är 4p m2.
/KS

*

Kraft-Rörelse [10190]

Fråga:
Jag hörde talas om en alldeles ny teori som kan göra det möjligt att faktiskt färdas i ljusets hastighet (eller kanske t.om snabbare) Den går ut på att man - istället för att förflytta sig själv - förflyttar den rymd man befinner sig i. Den energi som behövs är naturligtvis enorm, men dock inte oändlig vilket - åtminstonde i teorin - skule kunna fungera.

Kan du berätta lite mer om denna nya slutsats skull jag bli mycket tacksam. Redogör gärna vad koncekvenserna blir om man skulle lyckas. Tidsresor?

MVH
/Jonas S, Tallåsen Skolan, Uppsala

Svar:
Tyvärr kan vi inte ge några upplysningar om detta. Vi har inte hört talas om det.
/KS

*

Blandat [13064]

Fråga:
Jag undrar om tidsresor är möjliga? Teoretiskt alltså.
/Anders S, sthlm

Svar:
Därom tvistar de lärde. Tidsresor skulle bland annat ställa till problem med orsak och verkan (du skulle kunna hindra att din far och mor träffades - vad skulle hända med dig?). Det finns idéer om att rymden innehåller s.k. maskhål genom vilka man kan ta genvägar till en annan del av universum. Men det är nog mest teoretiska spekulationer. Å andra sidan så var svarta hål teoretiska spekulationer för 20 år sedan!
/Peter E

*

Blandat [13900]

Fråga:
Hej,

Jag skriver för närvarande ett arbete om tidsresor. Jag har resonerat mig fram till att om du försatte dig själv i kryosömn under t.ex. 50 år så skulle du rent tekniskt utföra en tidsresa. Jag har dock problem att överhuvudtaget finna information om just kryosömn.

Vet ni om det har bedrivits någon forskning på området eller om det har skrivits några artiklar om det? Ni kanske rent av kan beskriva det för mig, så kan jag använda er som källa. Jag vet grundprinciperna för kryosömn, men eftersom jag inte hittar någon information om det, så blir problemet att jag inte kan ange någon källa för var jag hämtat informationen.

Jag är ytterst tacksam för svar och all hjälp jag kan få.
/Alexander A, Svenska skolan, Fuengirola

Svar:
Hej Alexander! Trevligt att man läser frågelådan även i Spanien!

Kryosömn är knappast fysik, men lite skall jag väl kunna hjälpa dig med ändå !

Kryosömn går ut på att man fryser ner en organism till flytande-kväve temperatur (-196oC). All ämnesomsättning (biokemiska reaktioner som försiggår i levande organismer) upphör då, dvs organismen åldras inte. Efter en tid "väcker" man upp organismen genom att värma upp den till dess normala temperatur.

Kryosömn förekommer i science fiction som ett sätt att klara av mycket långa rymdresor. Cryobiology eller på svenska kryobiologi är en etablerad vetenskap, se länk 1, även om man än så länge endast lyckats lagra ägg/spermier och enskilda organ (råtthjärta).

Hela organismer klarar man än så länge inte av, men det är inte omöjligt att man kan göra det i framtiden.

Det största problemet är att alla organismer består till en stor del av vatten, och vatten utvidgas när det fryser till is. Det är då risk att cellerna sprängs sönder så de inte kan fungera som de skall när de tinas upp igen.

Mer information: Sök på kryobiologi i Google. I ämnet tidsresor kan t.ex. tvillingparadoxen vara relevant, se fråga 12459 nedan. Se även diskussionsforum, länk 2.
/Peter E

Se även fråga 12459

Nyckelord: science fiction [6];

1 http://directory.google.com/Top/Science/Biology/Cryobiology/
2 http://fragelada.fysik.org/forum/display_message.asp?mid=23

*

Kraft-Rörelse [15804]

Fråga:
Hej! Det hette att "ingenting kan gå fortare än ljuset(=c)" tidigare, nu säger man att "ingen information kan överföras fortare än ljuset". Det senare tillåter då bl a att univerums avlägsnare delar kan avlägsna sig med höga farter, ty det är tomrummet som utvidgas och det innehåller ju inget.(Det är en elegant turnering!) Men: Tomrummet är ju inte tomt - det innehåller ju såväl fält som ständigt uppdykande och försvinnande partikelpar. Hur får man ihop dessa bilder till en konsistent enhet?
/Thomas Å, Arlandagymnasiet, Märsta

Svar:
Thomas! Du lyckas som alltid ställa de djupaste och mest besvärliga frågorna! Jag kan inte reda ut detta - och frågan är om någon kan! Det bästa jag kan säga är att den allmänna meningen är (nåja, många tror) att rymden under inflationen expanderade snabbare än ljushastigheten.

Wikipedia-artikeln Faster-than-light behandlar mycket bra många aspekter på snabbare-än-ljuset, t.ex. tachyoner, tidsresor (kausalitetsproblemet), kvantmekanisk tunnling och Aspects experiment. Länk 1 är en artikel om ett experiment som relaterar till kvantmekanisk tunnling, medan länk 2 innehåller kritik mot ett liknande försök.
/Peter E

Nyckelord: relativitetsteorin, speciella [45]; ljushastigheten [24];

1 http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?xml=/earth/2007/08/16/scispeed116.xml
2 http://arstechnica.com/news.ars/post/20070816-faster-than-the-speed-of-light-no-i-dont-think-so.html

*

Blandat [16220]

Fråga:
Hej! Jag har en fråga som har med tidsresor att göra.

Så vitt jag förstår skulle man behöva åka fortare än ljuset för att kunna färdas bakåt i tiden. Nu är ju det omöjligt av olika anledningar, men det verkar ju finnas en lösning: Man kröker på något sätt rumstiden, antingen med svarta hål, roterande cylindrar eller två kosmiska trådar som far förbi varandra i hög hastighet. På så sätt skulle man alltså kunna ta en genväg och ta sig från punkt A till punkt B innan ljuset, utan att bryta mot regeln att man att kan färdas fortare än ljuset, och då kan det sägas att man har rest bakåt i tiden.

Min fråga är: Varför kan inte ljuset ta samma genväg som vi? Kan vi färdas längs en sträcka där ljuset inte kan färdas?

Extremt tacksam för svar /Robin Karlsson
/Robin K, Uppsala universitet, Uppsala

Svar:
Robin! Man måste först bevisa att du kan ta dig igenom maskhålet. Sedan får man fundera på ljuset. Se nedanstående länkar för tidigare (lika försiktiga) svar.
/Peter E

Se även fråga 13064 och fråga 12725

Avancerad sökning på 'tidsresor' i denna databas

*

Kraft-Rörelse [17098]

Fråga:
Hur kan jag dra ett samband mellan vad den allmänna och speciella relativitetsteroin tillåter när det gäller tidsresor? Vad menar respektive teori om möjligheterna att resa i tid? Jag vet att den speciella tillåter tidsdilatation och att den allmäna säger att rumtiden kröks och att maskhål bildas som följd - men hur kan jag dra ett samband mellan de två teoriena?
/Maria

Svar:
Maria! Det beror på vad du menar med att resa i tiden. Tvillingparadoxen i den speciella relativitetsteorin är ju någon sorts tidsresa.

Maskhål i den allmänna relativitetsteorin skulle möjligen tillåta riktiga tidsresor, men man får problem med orsak och verkan. Tänk om du vid en tidsresa orsakade något som skulle märkas i din egen tid. T.ex. att din far och mor aldrig träffades!

Sedan är den speciella relativitetsteorin en beskrivning av likformig rörelse (utan acceleration) medan den allmänna relativitetsteorin är en beskrivning av gravitationen. Teorierna har alltså mycket lite med varandra att göra.
/Peter E

Nyckelord: relativitetsteorin, speciella [45]; relativitetsteorin, allmänna [33];

*

Kraft-Rörelse [19070]

Fråga:
Hej jag har frågor angående relativitetsterori som jag hoppas får besvarade.

1. myoner bildas på en höjd ca 10 km ovanför jordytan. de är instabila och sönderfaller efter en viss tid. denna tid är i laboratorium uppmätt till 2 microsekunder. på denna tid kan man tycka att de bör maxiamlt ha hunnit sträckan c*t=600m. de borde i så fall inte hinna ner till jorden. men vid markytan kan man detektera ett märkbart flöde av myoner. redogör varför!

2. en vän till dig hävdar att relativitetsteroi bara är fantasier och om det ändå vore sant så skulle man inte kunna använda det till något. vad säger du till vännen? för fram dina argument!

3. en tvilling gör en resa med ett rymdksepp som rör sig nära ljusets hastighet. han återvänder hem yngre än sin tvillingsyster som varit kvar på jorden. kan han komma tillbaka innan systern är född?

jag hoppas ni kan hjälpa mig för jag fattar inget angående relativitesteteroi :S
/Sara Y, Culturagymnasium, Helsingborg

Svar:
1 Se fråga 2697 .

2 Det finns massor av bevis för relativitetsteorierna. Frågan ovan och GPS (fråga 14685 ) är två av många exempel.

3 Nej, då skulle du inte vara född heller, och du skulle ha färdats bakåt i tiden. Det är inte möjligt enligt den speciella relativitetsteorin, men möjligen tillåtet enligt den allmänna relativitetsteorin genom att tillverka något som kallas maskhål.

Maskhål, spekulativa fenomen inom relativitetsteorin som skulle skapas i par och bilda genvägar genom rumtiden. Till skillnad från svarta hål, så bildas inte maskhål genom naturliga processer. De måste matas med negativ energi. Negativ energi gör att maskhålets hål håller sig öppet. Utan negativ energi upphör hålet att existera.

Se länk 1 om tidsresor samt Wormhole och länk 2 om maskhål.
/Peter E

Nyckelord: relativitetsteorin, speciella [45]; relativitetsteorin, allmänna [33];

1 http://news.nationalgeographic.com/news/2005/09/0916_050916_timetravel.html
2 http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1269288/STEPHEN-HAWKING-How-build-time-machine.html

*

Kraft-Rörelse [19450]

Fråga:
Jag tittade på "Into the universe with Stephen hawking", avsnittet med time travelling, men förstår inte riktigt. Hur och varför går tiden långsammare nära ett svart hål? Går den verkligen långsammare, borde det inte bara se ut som att den gör det därför att ljuset tar längre tid på sig att lämna det svarta hålet? Säg att vi har två tvillingar, den ena reser till ett svart hål vilket för denna person är 5 år. Tvillingen tittar på utifrån och för denna tar det tio år innan syskonet återvänder. Har då den ena tvillingen helt plötsligt blivit 5 år äldre, dvs har den andra tvillingen "rest i tiden"? Tid är ju något vi människor har "bestämt", och tvillingarna är ju födda samtidigt, så oavsett hur lång tid det känns som att det har gått för den enskilda personen så borde de båda ändå ha existerat lika länge? Sedan undrar jag också hur tiden går snabbare vid våra satelliter än nere på jorden, som det påstås i avsnittet. Min första tanke var att klockorna helt enkelt är konstruerade på jorden och därför kanske de annorlunda fysiska villkoren i rymden gör att klockorna går snabbare? För annars förstår jag inte konceptet, det är jättesvårt att greppa.
/Josefine M

Svar:
Josefine! Ja, det är svårt att förstå allmänna relativitetsteorin och svarta hål. Hawkins TV-program och böcker är inte alltid så lätta att förstå. Man får trösta sig med att det finns mycket omfattande experimentellt stöd för Einsteins teorier, se länkar nedan.

Ja, tiden går långsammare ju högre gravitationsfältet är, se fråga 14685 och 16989 . Se även länk 1 och General_theory_of_relativity#Gravitational_time_dilation_and_frequency_shift och Hafele–Keating_experiment .

Vad gäller tidsresor finns det inget observationellt stöd. Det är ett helt teoretiskt koncept, se fråga 19070 om maskhål. Tidsresor ger ju dessutom upphov till kausalitetsproblem (orsak/verkan). Tidsresa ger en bra intruduktion och Time_travel är mer omfattande.
/Peter E

Nyckelord: svart hål [51]; relativitetsteorin, allmänna [33];

1 http://www.upscale.utoronto.ca/GeneralInterest/Harrison/BlackHoles/BlackHoles.html

*

Sök efter    

Skriv de ord du vill söka på i sökfältet ovan och klicka på sökknappen. Uteslut ord genom att sätta - (minus) före ordet. Ordgrupper definieras med hjälp av "...". Sökningar är oberoende av stora och små bokstäver.

Exempel:

helium "kalle anka"
Sök på 'helium' och ordgruppen 'kalle anka'
orgelpipa
Sök på 'orgelpipa'
orgel -gitarr
Sök på 'orgel' men inte 'gitarr'

 


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.